Harjoittelemassa, Vinkkejä

Talvitreenit korttelisuunnistaen – hyödynnä valmis rata!

Talvi ja metrinen hanki ei ole este suunnistuksen lajitaitojen ylläpitämiselle. Talvellakin reippaillaan kartta kädessä, kuten moni teki Sotkamon Jymyn järjestämillä korttelirasteilla 3.2.

Kilpasuunnistaja Sampo Hyppölä jakoi meille jo hyviä vinkkejä kunnon kohotukseen ja nyt on vuorossa lajitaidot. Hyppölä suosittelee kartanlukupiiriläisille ja muille kuntosuunnistajille korttelisuunnistusharjoituksia. Taajamien kadut ja ”hankioikopolut” sopivat mainiosti tähän touhuun.

Korttelisuunnistusta voi tehdä viikonloppuisin tai yhtä hyvin arki-iltaisin lamppu päässä. Kartaksi sopii suunnistuskartan sijaan myös maasto- tai kaupunkikartta, kunhan siinä ilmoitetaan mittakaava, Sampo sanoo.

Haasteita reitinvalintaan

Vaikka oranssi-valkoisen rastilipun näkeminen ilahduttaa aina, ei kortteliradoilla välttämättä tarvita rastimerkkejä. Rastipisteiksi käyvät helpot kohteet, kuten teiden risteykset ja alikulkutunnelit. Sampo muistuttaa, että sen sijaan rastivälit pitää suunnitella niin, että radalle saadaan useita hyviä reittivariaatioita.

Kannattaa siis seuran tai kavereiden kesken piirtää toisilleen harjoitusratoja juostavaksi. Siinä oppii itsekin piirtäjänä. Kortteliratoja juostessa reitinvalintataidot ja matkanarviointikyky kehittyy sekä karttatuntuma säilyy muistissa kevättä varten. Samalla saa vaivattomasti kerättyä hiukan juoksukilometrejä, jos talvisaikaan juoksu ei muuten niin nappaisikaan, Sampo sanoo.

Karttaharjoituksia kotisohvalla

21-vuotiaalla kilpasuunnistajalla on vielä takataskussaan hyvä vinkki: Sampo suosittelee karttatehtäviä. Gpsseuranta.net-sivulta voi katsella suunnistusratoja Suomen eri maastoista ja hieman muualtakin päin maailmaa.
­

Tee ensin omat havainnot ja reittisuunnitelma rastiväleille. Sitten katso, miten kilpasuunnistajat ovat menneet, Sampo Hyppölä opastaa.

Mars korttelirasteille!

Sampo teki meille malliksi yhden korttelisuunnistusharjoituksen Vuokatin kaduille (© www.mapant.fi). Radalla ei ole rastilippuja, mutta rastipistekohteet on helposti paikallistettavissa.

Skaalaa kartta tulostimessasi A4-paperin kokoiseksi, tällöin mittakaava on noin 1 : 7500. Kortteli_vuokatti.1

Hauskaa treeniä ja hyviä reitinvalintoja! Ja Sampolle suuri kiitos asiantuntijavinkeistä – kohti Jukolaa ja Venloja 2018!

Terveisin Kartalukupiiriläiset

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *